
 

 

 

 
 

 

  

  

   

       

 
         

            

            

            

       

  

         

            

        

        

         

      

    

            

          

        

                                                

                

        

         

             

 

             

    

       

    

            

    

 

of the 

INSURANCE 
COMMISSIONER 
WASHINGTON STATE 

Frequently Asked Questions: COVID-19 

Testing 

July 20, 2020 

(NOTE: Additional FAQ’s may be issued as more information is available) 

The Office of the Insurance Commissioner (OIC) is providing guidance to health carriers related to 

implementation of §6001 of the Families First Coronavirus Response Act (FFCRA), as amended by §3201 

of the Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act (CARES Act) and §3202 of the CARES Act 

related to COVID-19 testing. This guidance is informed by tri-agency guidance issued by the Department 

of Health and Human Services, the Department of Labor and Treasury on April 11, 2020 and June 23, 

2020.1 

1. Question: Are both the federal FFCRA and CARES Act testing provisions and the OIC emergency 

orders and FAQ’s issued during the COVID-19 emergency related to COVID-19 testing in effect? 

Response: Yes. While the governor’s COVID-19 emergency declaration has been in effect, 

Commissioner Kreidler has issued emergency orders and frequently asked questions (FAQ’s) 

related to COVID-19 testing under the authority granted in RCW 48.02.060.2 The emergency 

orders have been extended for additional 30-day periods, with the exception of the grace period 

provision of Emergency Order 20-02. 

Several provisions of the OIC orders address coverage of COVID-19 testing. The OIC also has 

issued FAQs that further explain and interpret the OIC’s orders. Where the COVID testing 

provisions of FFCRA and the CARES Act are broader than those in OIC’s orders, the federal 

1 FAQ’s About Families First Coronavirus Response Act and Coronavirus Aid, Relief, and Economic Security Act 
Implementation Part 42 (April 11, 2020) accessed at https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/ebsa/about-ebsa/our-

activities/resource-center/faqs/aca-part-42.pdf; FAQ’s About Families First Coronavirus Response Act and Coronavirus 

Aid, Relief, and Economic Security Act Implementation Part 43 (June 23, 2020) accessed at 

https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf. 
2 Office of the Insurance Commissioner, Emergency Order 20-01 (March 5, 2020), accessed at 

https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/emergency-order-number-20-01.pdf; Office of the 

Insurance Commissioner, Emergency Order 20-02 (March 24, 2020), accessed at 

https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/emergency-order-20-02_3.pdf; Office of the Insurance 

Commissioner, Frequently Asked Questions: OIC Emergency Orders 20-01 and 20-02 and other COVID-19 Related 

Issues (April 7, 2020), accessed at https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/frequently-asked-

questions-about-Emergency-Order-2020-1-and-2_0.pdf. 
1 

https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/ebsa/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/aca-part-42.pdf
https://www.dol.gov/sites/dolgov/files/ebsa/about-ebsa/our-activities/resource-center/faqs/aca-part-42.pdf
https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf
https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/emergency-order-number-20-01.pdf
https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/emergency-order-20-02_3.pdf
https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/frequently-asked-questions-about-Emergency-Order-2020-1-and-2_0.pdf
https://www.insurance.wa.gov/sites/default/files/documents/frequently-asked-questions-about-Emergency-Order-2020-1-and-2_0.pdf


 

 

 

        

       

          

            

         

           

          

             

        

        

       

        

     

         

        

           

          

          

        

        

          

     

    

     

      

       

            

          

     

         

    

          

      

        

          

          

          

               

                                                

            

         

 

standard applies. Where OIC’s orders provide greater coverage than that required under federal 

law, the commissioner’s orders and state law are the applicable standard. As discussed in previous 

FAQs, Directive B of Emergency Order 20-02 requires carriers to cover prior to application of any 

deductible and without cost sharing, diagnostic test panels for influenza A & B, norovirus and 

other coronaviruses, and respiratory syncytial virus (RSV), when any of this testing is determined 

medically necessary by the enrollee’s health care provider, and when billed in conjunction with a 
COVID-19 related diagnosis code. While the FFCRA and CARES Act provisions require coverage of 

this testing without cost-sharing only if a COVID-19 test is ordered, the OIC emergency order 

does not condition such coverage on a provider’s ordering a COVID-19 test. 

2. Question: Can a carrier deny or otherwise apply medical necessity or other medical management 

criteria to COVID-19 testing, including antibody testing, when the testing has been determined to 

be medically appropriate for an individual, as determined by an attending health care provider in 

accordance with current accepted standards of medical practice? 

Response: No. The tri-agency guidance clarifies that antibody testing can be used for diagnostic 

purposes and that the decision as to which diagnostic test is appropriate for an individual enrollee 

is based on an individualized determination of an attending provider.3 A carrier cannot substitute 

its medical judgment for the attending provider’s decision to order or administer a diagnostic test 

– deference must be given to the judgement of the attending provider. As Question 6 of the June 

23 tri-agency guidance notes, although health plan issuers may not impose prior authorization or 

other medical management requirements to deny coverage for individuals who are tested multiple 

times, providers are urged to consult guidance issued by the CDC, as well as state, tribal, territorial, 

and local health departments or professional societies, when determining whether diagnostic 

testing is appropriate for a particular individual. 

3. Question: Does “medical management” include prior authorization requirements, medical 

necessity review or quantity limits on testing? 

Response: Yes. These activities are considered “medical management.” 

4. Question: Would COVID-19 testing ordered by a provider who is employed by a local public 

health agency or a long term care facility who makes an individualized clinical assessment of a 

person to determine whether the test is medically necessary for the individual in accordance with 

current accepted standards of medical practice be within the scope of §6001 of FFCRA, and 

§3201and §3202 of the CARES Act? 

Response: Yes. Question 3 of the June 23 tri-agency guidance defines an “attending provider” as 
an individual who is licensed (or otherwise authorized) under applicable law, who is acting within 

the scope of the provider’s license (or authorization), is acting in accordance with current accepted 

standards of medical practice, and who is responsible for providing care to the patient. Nothing in 

that guidance limits the employment status of the provider. The critical factor is that the provider 

has ordered testing following an individualized assessment of a person, and made a determination 

that a test is medically necessary. If there are concerns that staff at a public health agency, long-

3 DOL/HHS/Treasury, FAQ’s About Families First Coronavirus Response and Coronavirus Aid, Relief, and Economic 
Security Act Implementation Part 43 (June 23, 2020), accessed at https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-

43-FAQs.pdf 
2 

https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf
https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf


 

 

 

      

         

  

          

       

      

     

       

           

             

           

       

         

    

          

      

          

             

          

          

           

         

            

        

                                                

            

         

 

 

term care facility, or other facility, are not acting within the scope of their licensure, or are not 

acting within current accepted medical standards, those issues can be reported to the appropriate 

provider licensing boards. 

5. Question: Are carriers required to cover COVID-19 diagnostic testing that has been ordered by an 

out-of-network (OON) provider when the OON provider orders the test following an 

individualized assessment of the person? 

Response: Yes, under FFCRA, the CARES Act, and the tri-agency guidance issued to date, the 

COVID-19 test, as well as related items and services, including the provider visit, during which an 

individualized assessment occurs and a COVID-19 test is ordered, must be covered when the 

services are furnished by an OON provider. For “rule out” testing that does not result in the 

provider ordering a COVID-19 test, which is required only by Emergency Order 20-02, carriers may 

limit coverage to only in-network providers. 

6. Question: Does the Balance Billing Protection Act (BBPA) apply to payments for OON laboratory 

services for COVID-19 testing? 

Response: Yes, if the claims arise either through the provision of emergency medical services or 

the provision of non-emergency services at an in-network hospital or ambulatory surgical facility. 

The BBPA’s RCW 48.49.020 to .040 and OIC rules implementing those provisions govern the 

determination of rates paid for OON COVID-19 testing claims that are subject to the BBPA. 

For all other circumstances, §3202 of the CARES Act, and Question 10 of the June 23 tri-agency 

guidance provide that, if a plan or issuer does not have a negotiated rate with a provider of COVID-

19 diagnostic testing, the plan or issuer shall reimburse the provider in an amount that equals the 

cash price for such service as listed by the provider on a public internet website or the plan or 

issuer may negotiate a rate with the provider that is lower than the cash price.4 Providers that fail to 

publish their cash price may be subject to sanctions imposed by the federal government. 

4 DOL/HHS/Treasury, FAQ’s About Families First Coronavirus Response and Coronavirus Aid, Relief, and Economic 
Security Act Implementation Part 43 (June 23, 2020), accessed at https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-

43-FAQs.pdf 

3 

https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf
https://www.cms.gov/files/document/FFCRA-Part-43-FAQs.pdf

